Door onze sterke groei sinds 2022 zijn we op zoek naar extra medewerkers! We willen investeren in extra krachten voor een vlotte toekomst. Contacteer ons voor een gesprek, ook als je nu in een andere sector werkt. Ontdek hoe mooi ons beroep is! - Lees meer ...
Tips voor een veilig nieuw schooljaar

September: we vliegen er weer in! Zeker als je kinderen hebt, voelt deze maand aan als een frisse start. Een periode vol nieuwe avonturen … en vaak ook nieuwe uitdagingen. Is je tiener wel veilig op de weg? En online? Enkele tips!

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Veilig alleen naar school

In een eerder artikel verzamelden we al enkele tips om veilig naar school te gaan. Begeven je kinderen zich voor het eerst alleen in het verkeer? Dan helpen deze weetjes hen ook:

  • De snelheid van andere weggebruikers kan je soms moeilijk inschatten. Een auto houdt zich niet altijd aan de toegelaten snelheid in een schoolomgeving en een speedpedelec lijkt van ver op een fiets, maar komt veel sneller op je af.

  • Vrachtwagens en bussen hebben een dode hoek: wanneer je er vlak naast wandelt of fietst, kan de chauffeur je niet altijd zien. Blijf dus volledig achter een bus of vrachtwagen, zeker wanneer de kans bestaat dat die zal afslaan.

  • Afleiding in het verkeer is een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. En heel vaak is daarbij een smartphone in het spel. Zowel bij automobilisten als bij fietsers en voetgangers.

Snel een berichtje sturen of een liedje opzetten, kan desastreuze gevolgen hebben. In een recente sensibiliseringscampagne voor de VRT en de Vlaamse overheid zet zangeres Pommelien Thijs die boodschap kracht bij met het nummer ‘Het beste moet nog komen’ en een aangrijpende videoclip.

Smartphones leiden ons op verschillende manieren af. We houden onze ogen niet op de weg en onze handen niet op het stuur. Onze concentratie ligt niet bij wat er in het verkeer gebeurt en ook de verkeersgeluiden dringen minder tot ons door. Daarom mag je – zowel in de wagen als op de fiets – alleen je telefoon gebruiken als die in een vaste houder zit. De verkeersregels zijn daarover heel duidelijk, net als de gepeperde boetes die je boven het hoofd hangen.

Je kind veilig online

Een nieuw schooljaar betekent vaak ook: een nieuwe klasgroep, nieuwe hobby's, nieuwe vrienden en … nieuwe online bezigheden. En terwijl je kinderen met een nieuwsgierige blik hun eerste stappen op het internet en de sociale media zetten, stel je je als ouder weleens vragen. Zal mijn kind niet met foute personen in aanraking komen? Wat als mijn dochter of zoon online gepest wordt? Of dingen ziet waarvoor die veel te jong is?

Terechte bezorgdheden allemaal. Maar bekijk die nieuwe mogelijkheden voor je kinderen ook als iets positiefs: een nieuwe wereld gaat voor hen open!

Met deze tips staat je kind online sterk:

  • Net als ‘in real life’ praat je online beter niet met vreemden en deel je het best geen persoonlijke gegevens of foto’s met mensen die je niet kent. Maak je kind ervan bewust dat mensen zich online kunnen voordoen als iemand anders en wijs het op de mogelijke gevolgen.

  • Benadruk het belang van sterke wachtwoorden, zodat je kinderen hun gegevens (of die van jou) niet te grabbel gooien.

  • Vraag je kind regelmatig naar wat het online leest en ziet en hoe het zich daarbij voelt. Door interesse te tonen, geef je je kind een opening om de negatieve kanten van de digitale wereld met je te bespreken. Zo zal je het bijvoorbeeld sneller opmerken mocht je kind in aanraking komen met cyberpesten en de gevolgen daarvan. Die kunnen even ernstig zijn als bij offline pesten. Bovendien gaat het pesten online vaak door na de schooluren of de hobby’s.

  • Bespreek met je kinderen welke toestellen, apps en websites bij hun leeftijd passen en maak hierover goede afspraken. Een app die hun smartphone- of tabletgebruik beperkt (bv. Family Link op Android of Schermtijd op iOs) is daarbij handig. Zo kan je in overleg enkele beperkingen instellen en hoef je de kinderen niet actief ‘op de vingers te kijken’. Daarnaast bestaan er ook apps voor geolocatie, waarmee je vanop afstand kunt volgen waar je kinderen zich bevinden.

Roept het begin van het schooljaar verzekeringsvragen bij jou op? Wil je checken of je kinderen voldoende verzekerd zijn in het verkeer? Moet je een cyberverzekering overwegen om je gezin te beschermen tegen online oplichters? Stuur ons gerust een berichtje, we adviseren je met plezier.

Contacteer ons!